5. "FILMSKI FESTIVAL - RESTL FEST" na ČUKARICI

8. decembra u Kulturnom centru "Čukarica" biće održan 5. filmski festival "RESTL FEST" koji je do sada imao takmičarski karakter. Glavna nagrada, Gran pri "RESTL FEST-a" dodeljivan je najboljem ufilmu festivala, dok su nagrade „Belo vrelo” dodeljivane najboljem dokumentarnom i igranom filmu, a povelje „Banova školjka” su dodeljivane za režiju, autorsku muziku, kameru, montažu i animaciju. Ove godine, zbog celokupne situacije sa Korona virusom i ograničenim sredstvima, festival će biti revijalnog karaktera , tako da će biti prikazani pobednički filmovi prethodnih festivala.

Festival organizuje Kulturni centar „Čukarica”,, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanje Republike Srbije. Ulaz je besplatan.

„RESTL FEST” je prvi festival filma i video-radova na Čukarici koji se bavi temom reciklaže u umetnosti. Poznato je da prilikom stvaranja filmskog dela ili video-rada, bez obzira na žanr, pristup i autorski okvir, dosta materijala ostaje neiskorišćeno u finalizaciji. Imajući to u vidu, KC „Čukarica” je odlučio da organizuje festival koji će da promoviše ideju reciklaže postojećeg i neiskorišćenog filmskog materijala i stvaranje nekog novog autorskog dela – igranog, dokumentarnog ili animiranog filma, i tako podrži ekološki aspekt u kulturi i umetnosti.