AKTIVIVIZAM MLADIH U KULTURI

Tribinu je vodila Sofija Kovačević, učenica Trinaeste beogradske gimnazije i članica Informativne redakcije mladih „Info Čuka“.

Prošlo je 6 godina od osnivanja Informativne redakcije mladih „Info Čuka“ Kulturnog centra „Čukarica“. Kroz redakciju do sada je prošlo više od sto učenika osnovnih i srednjih škola, ali i po neki student kojem se ideja, o okupljanju mladih na ovaj način, dopala. Kažem prošlo, zato što su neki brzo napustili ovu priču, neki su ostali i vredno rade, a neki su nakon redakcije otišli na studije i zaraženi „virusom“ novinarstva, honorarno nastavili da se bave ovim poslom u elektronskim i štampanim medijima, kao i internet portalima.
Misija ispunjena!
Uspeli smo da zainteresujemo jedan broj mladih da se uključe u kreiranje kulturnih sadržaja i da na taj način ispolje svoju kreativnost. Da svojim ličnim angažovanjem pokušaju da promene ono što im se ne dopada u bližem i širem okruženju. Da ih odvojimo od ustaljenih aktivnosti i „nateramo“ da svoje ideje jasno definišu i pokušaju da sprovedu u delo.
Mladi Čukarice su kroz redakciju „Info Čuka“ uključeni u realizaciju časopisa za mlade „Tinejdžer“, koji izlazi svake godine u decembru, projektima „Kulturologija za najmlađe“ i „Niko kao moj Beograd“, a ove godine i u realizaciju dokumentarnog filma „Putevima kulturno-istorijskog nasleđa Čukarice“.
Oprobali su se ka novinari, voditelji, organizatori, snimatelji...

Priznaćete, iskustvo koje može samo da im pomogne u životu, ma čime se oni profesionalno bavili.