„BOG“

DETALjNIJE O PREDSTAVI:

Monodrama „BOG“ je urađena po tekstovima Matije Bećkovića sastavljenom od poema „Lako je drugijema“, „Ne znaš ti njig“, „Ne daj se junački sine“, i ključna poema ove monodrame, u kojoj je veći deo teksta korišten, jeste poema „Bogojavljenje“.

U monodrami pored prvog lika koji je neka vrsta lamentatora i naratora, čoveku kome je sve dozlogrdilo, i koji govori da je njemu najteže a da je drugima lako zato što su bez imena, obraza, bez pameti, što samim tim aludira na nevernike. Iz tih razloga, on iz nekog svog besa, očaja, i nemoći koji je samo njemu poznat priziva Boga, i zamišlja kako bi to izgledalo kad bi se On zaista pojavio.

On zna šta bi bilo kao da očima gleda „Prvi bi ga ko i svakoga i zadovijek zaustavio Nenada Šakov zdravicom“. Nakon Nenada Šakova u monodrami se pojavljuje još sedam likova sa različitim karakterima, kojim glumac suptilno i znalački prikazuje publici i dočarava ljude iz naroda koji imaju crtu tragikomičnosti što bi se moglo reći da ova monodrama spada u žanr tragikomedije. Likovi u monodrami su podeljeni na četnike i partizane, i većina likova je u konfrontaciji sa Bogom, dok se neki kaju i shvataju smisao živoga i istinitog Boga. Jedan od takvih govori „Sad je jasno da ima Boga, a da bi čoek u Boga vjerovo zati mu je Bog najpotrebni“, što je na neki način i poruka autora ove monodrame. Mesto i vrijeme radnje je neodređeno,tako da autor to prepušta publici i njihovoj mašti.

Muzički segmenti takođe dosta doprinose atmosferi ove predstave. Muzika je korištena od sledećih autora „Sanja Ilić Balkanika“, Pavle Aksentijević i Vojislav Voki Kostić.

Trajanje predstave: 45 minuta