„KRALj MAJMUN“

Ova muzička komedija je obrazovnog karaktera, rađena je po motivima istoimene Dositejeve basne, a za scenu je priredio tj. tekst napisao i režirao akademski glumac i dipl. politikolog Predrag Kolarević.

Predstava je nastupala na mnogim dečijim pozorišnim festivalima, kulturnim manifestacijama kao i u kulturno-obrazovnim ustanovama.

Uz pomoć izvanrednih maski-kostima koje je izradio lutkar Zoran Ćule-Stojanović, ova predstava uobličena u žanr komedije ispričaće decu ovu živopisnu basnu. Muzičke numere su iz izbora klasike... Paganini, Hačaturijan, Mocart.

Sadržaj: Glavni likovi ove muzičke basne su lav, majmun, lisica i vuk. Radnja ove komične predstave odvija se u džungli, gde vlada kralj lav. Zbog svoje starosti kralj se odriče svoje kraljevske krune. Mnoge životinje žele da naslede njegovu krunu, međutim, ona ni jednoj ne paše. Pojavljuje se majmun koji svojim smehotresnim vratolomijama zadobija simpatije ostalih životinja i tako postaje kralj. U rukama majmuna kraljevska kruna postaje igračka. Lisica se nije složila da na čelu životinjskog carstva bude budalasti majmun i postavlja mu klopku od banana. Majmun biva nasamaren, ispada smešan i ostaje bez krune. Na kraju se ipak pojavljuje stari mudri kralj lav koji svojom mudrošću pobeđuje površnost majmuna i time zadobija poverenje ostalih životinja.

Cilj predstave je da decu podstakne na razmišljanje i uputi ih na mudrost kao ljudsku vrlinu, time što će je suprotstaviti ljudskoj gluposti, bahatosti i površnosti. Tu su i druge vrline koje se ovom predstavom ističu, kao što su i umerenost, hrabrost i pravednost.

Dosadašnje iskustvo govori da je predstava izvanredna, kako edukativna tako i zabavna, glumci su u određenim situacijama u interaktivnom odnosu sa decom, koja sa oduševljenjem uz smeh i aplauze komuniciraju sa akterima.

Glumačka podela: Uloga majmuna je poverena profesionalnom glumcu sa znanjem gimnastičkih veština Miroslavu Petroviću, liscu igra diplomirana glumica Sara Pejčić, a u ulozi vuka nastupa dipl. glumac Predrag Kolarević.

Režija predstave je pripala Predragu Kolareviću.