„ЗЛОСТАВЉАЊЕ“

Монодраму „Злостављање“ изводи млада драмска уметница Милица Јанковић.

Ова представа, која се гледа „без даха“,наишла је на сјајне реакције и заинтригираност код публике,јер обрађује савремену и актуелну тему психичког и емотивног злостављања кроз изворни текст нашег нобеловца Иве Андрића.

Представа је премијерно изведена у „Театријуму“, у ком је на сталном репертоару, затим у Загребу на „Данима српске културе“, у позоришту „Мадленијанум“, у Берлину у организацији „Српског клуба Берлин“ и у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“ у Београду.

 

Представа “Злостављање” је драмско тумачење истоимене Андрићеве приповетке. Радња приповетке се дешава у периоду измеђуу два светска рата. Главни лик у причи, Аница се суочава са психичким злостављањем у браку. У борби са самом собом, али и са нормама друштва које осуђује њену одлуку да напусти мужа, Аница остаје доследна себи без обзира на последице. Ово је представа која дочарава Андрићеву перспективу психичког злостављања али и положаја жене тога времена. Оно што актуелизује представу јесте, што истраживања показују, да велики број жена и даље трпи психичко и вербално насиље у браку, тако да је ова монодрама заправо начин да жене препознају психичко злостављање и да саме себе оснаже на то да имају право на, како Андрић каже, личну срећу.