Džez balet

Džez balet je moderna umetnička igra proizašla iz klasičnog baleta. Bazira se na baletskoj tehnici koja je dopunjena savremenim plesnim elementima i slobodnijim pokretima. Za ovaj ples vezuju se sloboda, energija, dinamika i moderna muzika. Kao u klasičnom baletu i džez balet se pleše solo, u paru ili grupno i praćen je različitim akrobatskim elementima. Plesna tehnika je u službi lakšeg i bržeg savladavanja koreografija, a sportski trening sastoji se iz vežbi za razvoj snage, ravnoteže i koordinacije pokreta, što omogućava brže savladavanje plesne tehnike.

Doprinosi postizanju pravilnog držanja, lepote pokreta i koordinacije. U svetu je džez-balet namenjen pripadnicima oba pola, ali u našoj zemlji se ovim plesom još uvek bavi pretežno ženska populacija. Treninzi i koreografije se uvek usklađuju sa starosnom dobi, mada se, zbog intenziteta i opterećenja prilikom vežbanja, program preporučuje devojčicama od 5 do18 godina.

Dva puta godišnje polaznice džez baleta imaju prezentaciju koreografija kroz javne časove, koji se organizuju u sali Centra, i scenske nastupe na mnogim manifestacijama u gradu, kao što su Prolećni i jesenji festival zdravlja,  Dani radosti, Međunarodni dan deteta...

Program vodi Zorica Diklić, operativni trener fitnesa.

Studio džez baleta organizuje se u popodnevnim časovima, dva puta nedeljno u terminima od po 1 sat.