„ZVEZDOBROJCI“ – TRIBINA O MILUTINU MILANKOVIĆU

Da li znate ko su zvezdobrojci?!

Zvezdobroj je stara srpska reč koja se mogla čuti u Vranju i njegovoj okolini. Znači nadareno dete – ono koje gleda u zvezde.

Aleksandra Ninković Tašić je iskoristila ovu reč, i svoju knjigu u kojoj je pisala o Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću nazvala „Zvezdobrojci“.

U organizaciji Hemijsko-prehrambene tehnološke škole, uz podršku Gradske opštine Čukarica, u Kulturnom centru „Čukarica“ u petak, 25. januara u 18 časova, održaće se tribina o Milutinu Milankoviću, kojom se obeležava dvostruki jubiolej, 140 godina od rođenja ovog naučnika i 110 godina od dolaska na Beogradski univerzitet.

Tribina je još jedna prilika da se podsetimo ko je bio Milutin Milanković:

astronom, geofizičar, doktor tehničkih nauka i graditelj, profesor univerziteta, istoričar nauke, izumitelj najtačnijeg kalendara, pisac, hroničar 20. veka...

Tribinu vodi Aleksandra Ninković Tašić.

Aleksandra Ninković Tašić je predsednik Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin, multikulturalni je ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona.
Autor je Pupin memorijalnog projekta u zemlji i regionu u okviru koga je postavila prvi virtuelni muzej koji predstavlja jedno naučno i kulturno nasleđe u svetu- Pupinov virtuelni muzej. Autor je šest izložbi, organizator preko stotinu predavanja i tribina u čitavoj Srbiji, ali i Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. Napisala je više radova u relevantnim izdanjima za istoriju nauke, veliki broj članaka, feljtona, specijalnih dodataka, a pokretač je i realizator medijske pupinizacije i obeležavanja Pupinovih godina na nacionalnom nivou (2014. i 2015.).

Autor je izložbe Pupin - od fizičke do duhovne realnosti, koja je oborila mnoge muzeološke rekorde, pa i one o dužini trajanja jedne postavke i njenoj posećenosti. Vodi program Obrazovne pupinizacije, priredila je dva izdanja Pupinove autobiografije (SANU, Matica srpska), a trenutno priređuje četiri izdanja različitih Pupinovih tekstova i knjiga o njemu.